2009-08-01

Förmodligen förvirrande för förtitalisterSatt här och funderade över ordet förhyrd. Jag inser att jag trots min relativt stora lingvistiska mogenhet är osäker på hur det uttalas och det i sin tur påverkar ju väsentligt betydelsen av ordet.

Ska det vara tryck på stavelsen -för eller på stavelsen -hyrd?

I det första fallet blir betydelsen att något är hyrt så att säga innan själva konsumtionen av det hyrda ska ske. Exempel på ett ord med denna betydelse är förbokad.

I det andra fallet är det hela lite mer komplicerat. Då är stavelsen -för ett slags förstärkningsord som skapar en ny nyans av ett gammalt ord eller ett helt nytt ord av ett gammalt, som i orden förskona, förkasta och förbruka.

Någon som vet? betyder ordet förhyrd -hyrd i förskott eller är det en nyans av hyrd?

Och förresten när jag nu ändå ställer frågor; på alla dessa parkeringsplatser där inte vem som helst får parkera, kunde det inte bara stå ordet hyrd? Vad ger det för extra information, oavsett betydelse, att skriva att den är förhyrd?

Överkurskunskap 1
Har ni tänkt på att det liksom verkar vara predestinerat, alltså bestämt redan innan man missar den överrenskomna tidpunkten i ordet för-senad?

Överkurskunskap 2
Stavelsen -för i ordet jag lekte med i förra inlägget; förstånd har betydelsen från första fallet ovan. Det skall uttydas som att de som har förstånd tänker efter med hjärnan långt innan ståndet gör dem oförmögna att dra logiska slutsatser. Det är således enbart män som kan ha förstånd. Och förhud.

Överkurskunskap 3
Har ni tänkt på det motsägelsefulla i att de flesta kvinnor får spel om dom inte får förspel?

Överkurskunskap 4
En liten lägenhet som används som entre till en innanförliggande större lägenhet kallas förvåning.

Jag kan nog fortsätta en stund men väljer att avsluta för att för-ena mig med fru Vivecka...

4 kommentarer:

 1. Tack frun. You are a true friend.

  SvaraRadera
 2. Jag skulle vilja påstå att det heter förhyrd, med betoning på prefixet "för-". Platsen är alltså hyrd i förväg. Kan liknas vid ordet förbokad. Alltså, du kan inte parkera där eftesom platsen redan är hyrd trots att personen ifråga inte ställt sig där än.

  Skulle du uttala ordet förhyrd med betoning på "-hyrd" kan det istället liknas vid ord som förlegad eller förstörd. Nu betyder prefixet istället att det är något som det finns för mycket av eller kanske snarare är förbi. Svårt att förklara... Förhyrd betyder då alltså att platsen är hyrd alldeles för mycket. Liksom förstörd betyder att något är bortom all räddning eller förlegad betyder att något är så gammalt att det inte kan användas längre.

  Hoppas du kan få rätsida på min konstiga förklaring. :)

  SvaraRadera
 3. Tack Eva.

  Då måste väl ordet förklara betyda att man har man har beskrivit något alldeles för mycket ;-)

  SvaraRadera