2010-01-17

Hurra för den kvinnliga nörden!

Hon har ofta sin storblommiga blus på sig. Vi ses på jobbet, där hon med okammat, flottigt hår, entonigt rabblar statistisk fakta. Hon är en anings, aning åt det kutryggiga, men om vi ifrågasätter hennes analyser blir hon rak som en fura. Och prutar argsint med munnen. Och stampar med sina Birkenstock i golvet. Hon är min hjältinna. Hon är något som är ytterst ovanligt att se. Hon är en kvinnlig nörd. En stolt kvinnlig nörd...

Vanliga nördar (alltså manliga) finns det i överflöd. De kännetecknas i princip av två epitet.

Det ena är att de synes ha ett ohälsosamt stort intresse för en smal företeeelse. Det kan vara rollspel, Science Fictionfilm, frimärken eller datorer. Eller varför inte fotboll? Har ni tänkt på hur nördigt det är när män rabblar upp resultat från säsongen 1998-1999 för ett engelskt klubblag, eller börjar bråka om vilka spelare som skulle passat bättre än förbundskaptenens val i den pågående landskampen.

Det andra epitetet är att det smala intresset prioriteras långt före aktiviteter som hygienhantering, toalettbesök samt vanlig social vett och etikett. Jag tror förklaringen till att så få kvinnliga nördar kan identifieras är på grund av att det är ett så mycket större brott mot vår världsuppfattning när en kvinna inte tänker på sitt yttre. Det ses nog också värre på när en kvinna beter sig utanför ramarna än när en man gör det. Det krävs nog helt enkelt mycket mer självsäkerhet för kvinnor att nörda till sig.

Hurra för den kvinnliga nörden!

Jag är för att kvinnor ska kunna skita i sitt utseende. Jag vill att vi även på detta område ska jobba mot jämställdhet så att fler kvinnor kan krypa ut ur garderoben som aktiva nördar.

Go tjejer! Fram med virknålar och skrapböcker, registeringsnummernotböcker och riddarutrustning.
...

6 kommentarer:

 1. Usch! Nördar är gulliga, på avstånd.. Oavsett kön. Inte hade du velat vara gift med en?

  SvaraRadera
 2. Nördar är de mest respektabla människor som finns. De går sin egen väg och skiter fullkomligt att folk fnissar åt dem. Det där har jag försökt diskuterat på jobbet då det är helt okej att fnissa åt I en annan del av Köping, men inte åt Ullared.

  Äh.
  Det blir för krångligt att skriva.
  Vi tar det där över ölen sen.

  SvaraRadera
 3. Men din fru då? Om hon var en nörd:) Men jag håller med dig ändå faktiskt.

  SvaraRadera
 4. Jag har kommit ut som nörd nörd för länge,länge sedan.

  Jag tackar och bugar för din sympati och ditt stöd!

  Ska man kalla dig nördhag?

  SvaraRadera
 5. EM: Din fråga är lite irrelevant tycker jag. Om jag skriver om Frukthandlare, inte är det viktigt om jag önskar gifta mig med en väl?

  Osloskånskan: Ja

  Sus: Det bör vi diskutera ju.

  Fredrik: Min fru är inte nörd. Men hade hon varit det hade det varit ok. Fast svårare att ta med vid representationsmiddagar.
  MRS Li: Du är ju inte alls nördig för att vara nörd.

  SvaraRadera