2009-08-10

Genomläsning medför brandfara

Jag har en tendens att läsa på precis allt som hamnar framför mig. Detta är en vana jag började med redan som ett litet bajsnödigt barn då jag under de många och långa besöken på mitt barndomshems toalett memorerande orden på det elektriska värmeelementet:


Varning! Övertäckning medför brandfara.
Tillse att brännbara föremål ej finns invid kaminen.
Ovnen må ikke tildaekes
Ei saa peittää

Rätt många släktingar och vänner har sedan under åren skrattat åt mig och hävdat att jag aldrig kommer ha någon som helst reel nytta av att memorera något så fånigt. Men faktum är att jag lyckats få ut alldeles förträffligt mycket av denna lilla text, tex:


 • Jag har fått folk att skratta (nja, kanske snarare le) när jag beskrivit skillnaden på ängsliga och byråkratiska svenskarna och de mer rättframma danskarna (eller finnarna när det passat bättre) genom att läsa upp de två ländernas varningstexter.

 • Jag fick i min ungdom kyssa en finsk flicka och nästan ta henne på brösten genom att briljera med mina finskspråkkunskaper.

 • Jag har fått dig att läsa ett inlägg ända hit, kanske i någon sista-gnutta-hopp-känsla av att jag till slut på någon sätt kanske knyter ihop säcken.

Det som började med ett element har sedan spritt sig till allt annat läsbart. I vårt hem finns inte den schampooflaska, flingpaket, toalettpapperplastpåse, klädesplaggslapp, tvättmedelspaket eller livsmedelsomslag/behållare där jag missat en genomläsning.

Jag insåg idag att jag borde ta tillvara den genuina kunskapen jag har på detta område. Jag mindes nämligen att den blivande två/fyrabarnspappan Peter Barlach en gång skrev författartipset till Klaus-Peter Beiersdorf att man ska gräva där man står.

Och eftersom jag ju står upp över öronen i alla dessa mediokra reklamares mediokra beskrivningar av sina mediokra produkter tänkte jag skriva om reklam här på bloggen. Det kan väl bli så där lagom kul, va? Så håll utkik efter etiketten "William reklamerar". Ser ni den är det bäst för er att ni inte har något brännbart i närheten...

...

5 kommentarer:

 1. Åh, det där fenomenet, memorera ord!

  Jag fastnar gärna i det även i vuxen ålder ibland.

  Min hårdast fastetsade ramsa från barndomen är en blinkande neonskylt från en industribyggnad vi åkte förbi ut till landet,

  ASG

  överallt med

  tåg

  bil

  båt

  flyg

  ASG

  överallt med...

  SvaraRadera
 2. Kan knappt vänta...och min äldste som säger att mamma är synonym för onödigt vetande.

  SvaraRadera
 3. Godiva: Oh va skönt att jag inte e ensam...
  Tigerlilja: Oh va skönt att jag inte e ensam...

  SvaraRadera
 4. Ei saa peittää är en klassiker från min barndom också. Det och parasta ennen (vet inte hur det stavas dock).

  SvaraRadera
 5. mama: Jag känner igen uttrycket men var hittar man det?

  SvaraRadera