2009-10-21

Tacken Herren, ty han gjorde mig god

Tycker ni att Lill-Ville och Lill-Vivan ska gå i söndagsskola?

Jag gick ju i söndagsskola fram till jag var 15 år och alla mina kompisar ansåg det var ett fasligt rännande hos min farmor, för det fick ju bli det jag sade att vi gjorde där om söndagarna.

Detta förkovrande i den kristna tron har ju byggt upp min karaktär och gjort mig till en enormt empatisk människa. Kommer mina barn smittas av mig, eller bör dom utbildas av erfaren kristen personal? Går förresten några barn i söndagsskola nu för tiden?

Gick ni i söndagsskola som barn? Tror ni att vi håller på att skapa en generation som helt tappar dom kristna värderingarna?

Ps: Som ni märker av alla mina frågor är jag, trots att jag gick så länge i söndagsskola, fortfarande en sökande människa...
...

9 kommentarer:

 1. Jag har själv gått i söndagsskolan i många år. Tycker själv det är bra att lära barnen de kristna värderingarna. Det är ju förnuftiga regler och barn behöver regler att falla tillbaks till. Vårt lands lagar bygger ju på de tio budorden. Kan ju inte vara fel i vår vilsna värld.
  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 2. De kommer att bli empatiska människor ändå eftersom du är det, och säkerligen fru Wistman också, men det kanske är bra med Söndagsskola ändå? Om det ens finns numera..
  Mina föräldrar är uttalade ateister men jag gick ändå med i ungdomsgrupper i två kyrkor när jag var ung och det är inget jag ångrar, även om jag inte är troende idag.

  SvaraRadera
 3. Om man gillar kyrkan och personerna som håller söndagsskolan så kan det absolut vara ett alternativ. Men jag är skeptisk till många prästers pedagogiska kompetens numera, många känns mer som posörer och vill stå i predikstolen för att ha en publik och drömmer om att vara skådespelare - utan egentlig känsla. Det var vad mina år arbetandes inom Svenska Kyrkan gav mig...

  Jag har dock kristna värderingar och hoppas att mina barn får med sig dem automatiskt. Funderar även på scouterna - så att de lär sig tälja med kniv OCH ha empati. :-)

  SvaraRadera
 4. Söndagsskola, miniorer, juniorer så heter det här i vår församlig. Eftersom vi idag har en skola där man ska undervisa utan att stöta sig med någon religion eller kultur finns det en risk att traditioner, seder eller riter kommer att försvinna. Att vi i Sverige officiell är ett kristet land märks överhuvudtaget inte. I vår familj är vi inte speciellt religiösa men våra egna värderingar hänger tätt ihop med kristna traditionella värderingar för det är så vi (jag och maken) blivit uppfostrade! Äldsta dottern hoppade av sin konfirmationsläsning hon har svårt med hyckleri hos sig själv och andra och hennes sätt att se på livet är väldigt vetenskapligt men hon har ett stort hjärta och är väldigt empatisk i alla fall. Jag tror hon klarar av att lista ut vad som är rätt och fel utan att någon måste blanda in högre makter. Kan ju bero på att hon har sådana fantastiska föräldrar ;D Förresten så tycker jag att var och en gör som det passar den enskilde eller familjen! =)
  Jag tycker det är ett svårt ämne för jag tycker inte att det finns något rätt eller fel, "tro" är så personlig.

  SvaraRadera
 5. Sus, smygreligiös ibland, säger ja. Mina barn gick på Kyrkans ungdom.
  Sedan vägrade de att konfa sig.

  SvaraRadera
 6. Gör som du vill. Gör det du tycker är rätt. Sen blir det ju som det blir med barnen och deras tro, ser man på tidigare inlägg.

  Jag gick aldrig i söndagsskola för att min pappa ville att vi skulle ha en ledig dag tillsammans eftersom han även arbetade halva lördagar (som man gjorde förr i tiden på en heltidstjänst). Jag vet inte om jag saknat det...kanske lite, Bibeln är ju en del av almänbildningen. Nu läste vi ju mer om kristendomen i skolan och bad bön, sjöng psalmer och annat på lektionstid så jag fick väl en del. Jag konfirmerade mig aldrig. Jag har ingenting emot kyrkan och kristendomen.Jag tycker om all tro.

  SvaraRadera
 7. Jag tror inte att tron har så mycket med söndagsskolan att göra faktiskt utan att man antingen tror eller inte oavsett. Men jag tror att söndagsskolan och kyrkan är BRA för barn och ungdomar eftersom de står för en trygghet som inte kan fås på så många andra ställen idag.

  SvaraRadera
 8. Jag tror inte söndagsskola är dåligt för barnen ivarje fall.. Det finns rätt mycket annat man kan göra på en söndag som INTE är bra! :D

  Föräldrarnas värderingar är nog de som preglar barnen mest i slutändan (om inte något går väldigt snett).

  SvaraRadera
 9. Alla: Tack för alla beskrivningar och funderingar. Det här är ett ämne som känns viktigt för mig, och det värmer mig att se alla era kommentarer som visar att ni också funderat på detta en del.

  Som jag känner det just nu tror jag att jag vill skicka mina barn i söndagsskola så att dom får chans att ta ställning till om det är något för dom. Men jag kommer inte göra som mina föräldrar, att tvinga dom gå där år efter år utan att dom vill det...

  SvaraRadera