2009-11-13

Amen För Helvete

Ibland när jag sitter i bilen leker jag ATP-leken. Den går i all enkelhet ut på att jag försöker komma fram till vad förkortningen på framförvarande bilar står för. Låt mig exemplifiera. Så här lekte jag inne i huvudet när jag blev hängande efter denna bil i den köpenhamnska "myldretrafikken":
På den gynekologiska kliniken Trekanten har personalen en hel del facktermer och förkortningar som används i konversationen där de inte önskar att patienterna ska förstå vad de talar om.


När doktorn sitter där och arbetar mellan benen på en patient och det börjar skvätta, som det naturligt gör för en del otäta patienter, vore det ju något genant både för läkare och patient att läkaren talar klarspråk. Nej då är det mer naturligt avslappnat för alla att han använder förkortningen:


-Syster Karin, jag har en SST, hämta en AFH!


Detta förstår inte patienten, men syster Karin och Doktorn vet båda att det betyder "Syster Karin, jag har en
Stänk-och-Skvätt-Tant, hämta en AvFöringsHuva".


Kuriosa: Som för många andra medicintekniska hjälpmedel är det ett mindre företag som är världsledande på tillverkning av AFH:er. Det är det Värnamobaserade familjeindustiföretaget Paulssons Politek Eftr som är marknadsledande som leverantör av AFH:er till gynekologiska och gastroskopiska kliniker i hela den västliga världen.


Det är nu tredje generationens Paulsson som driver verksamheten, och i år har man investerat sexsiffriga belopp på att miljöanpassa AFH:er för att få den nya svanenmärkningen på avföringshuvorna. VD Karl-Ingvar Paulsson berättar:


Vi har skapat en ekologisk värmeavstötande plastblandning som gör att vi helt kunnat ta bort flamskyddsmedel från nästa generations AFH:er


Vi på SåDärLAgomKul önskar Karl-Ingvar Paulsson lycka till med huv-tillverkningen.

...

8 kommentarer:

 1. Hahahaha! Du är galen.
  Min dotter skickade häromdagen en bild till mig på en bil med förkortningen GUN på. Vad kan det stå för?

  SvaraRadera
 2. Gynekologer Utan Naglar...för en mjukare stund...

  SvaraRadera
 3. Hmm.. Är PPE börsnoterade? Ser en strålande chans till en investering som skulle kunna ge mig Anna Ankas lyxhustrutillvaro. Och det helt utan att behöva använda Paul som tandborste varje morgon..

  SvaraRadera
 4. * asgarv
  jag gillar hur du tänker. det gör jag.

  SvaraRadera
 5. Gun: Jag kan ju inte övertrumfa Fredriks suveräna beskrivning...
  Fredrik: Fy fan vad kul
  Marit: Ha,ha. Anna Anka kör säker med den där tandkrämen spermint: http://sadarlagomkul.blogspot.com/2009/10/bland-tandtroll-kukar-fittor-och-sperma.html

  Gun: Enig

  Bittan: Jag gillar hur du skriver. det gör jag.

  SvaraRadera
 6. Avföringshuvan ja. Perfekt även på förlossningar, och vid vissa studentfestligheter.

  SvaraRadera
 7. Ketchupmamman: Ja, för alla situationer där det finns risk för ketchupeffekten...

  SvaraRadera