2011-02-27

Dagens språkfundering

Idag har jag gått runt och funderat på en språklig fråga-och-svar artikel i Sydsvenskan. Frågan gällde ordet misstänka. Frågeställaren ville veta om man kan använda ordet positivt eller i alla fall neutralt som i ana eller förmoda, eller om det är ett negativt laddat ord. Experten på Sydsvenskan menade att ordet idag kan användas neutralt.

Så har jag gått och funderat vidare på en annan underlighet med ordet.

De flesta miss-ord används för att beteckna den jävligt dåliga andra änden av grundordet. Ta till exempel ordet missförstå. När man missförstår har man ju gjort det omvända mot att förstå (även om man kan hävda att det finns två omvända sätt att förstå; man kan missförstå och man kan inte fatta ett enda dyft. Vi bortser här från detta).

Samma gäller för ord som missgynna, misshaga, missbedöma, missbruka, misslyckas, missmod, missköta, missljuda, missnöjd, misströsta, misstrogen etc. Man har så att säga misslyckats eller gjort tvärt om mot det som grundordet står för.

Nu tillbaks till misstänka. Här blir betydelsen inte alls tvärt om mot grundordet. Då skulle ordet betyda att man lyckats jävligt dåligt med att tänka. Ordet får alltså en betydelse som går bort från grundordet. Visst är det konstigt. Jag tror jag skriver in till Sydsvenskan och frågar hur detta kan komma sig.

3 kommentarer:

  1. Borde vara tankefel, eller? :-)

    SvaraRadera
  2. Men att misstänka är ju en negativ tanke vilket ju är jävligt dåligt tänkt.

    SvaraRadera
  3. YKW: Ett tankefel
    Kerstin: Inte alla dumt tänkt av dig. Inte alls misstänkt således

    SvaraRadera